3-2-1 Sikkerhetskopiering

Bedrifter som opplever tap av data mister også kunder. Faktisk viser rapporter at 40% av selskapene mister mer enn 20% av kundene sine. Backup og recovery strategien blir satt på prøve når uhellet er ute.

3-2-1 er en gammel, ærverdig backupstrategi. Amerikanske myndigheter har anbefalt 3-2-1 backup og et US-CERT (United States Computer Emergency Readiness Team) dokument anbefaler også metoden. Men hva er en 3-2-1 backupstrategi, og er den fortsatt holdbar?

  Kort sagt, 3-2-1-regelen for sikkerhetskopiering betyr at du alltid må:

  • Ha minst tre uavhengige kopier av dataene
  • Lagre kopiene på to forskjellige typer medier
  • Ha en sikkerhetskopi lagret eksternt

  Hvordan strategien implementeres varierer, men backupstrategien er fundamentalt den samme, uavhengig av størrelse på datamengden.

   Ha minst tre uavhengige kopier av dataene

   Strategien angir at du alltid skal ha minst 3 kopier av dataene dine (produksjonsdataene og to sikkerhetskopier) på to forskjellige medier med en kopi lagret eksternt for katastrofeberedskap.

    Hvorfor er det ikke en backup nok? La oss gjøre et lite regnestykke: Tenk deg at du har dine produksjonsdata på enhet nr. 1, og sikkerhetskopien er på enhet nr. 2. Begge enhetene har de samme egenskapene, og at feil på den ene enhet ikke påvirker sannsynligheten for feil på den andre enheten. Hvis enhet nr. 1 har en sannsynlighet for feil som er 1/100, og det samme gjelder for enhet nr. 2, er sannsynligheten for feil på begge enhetene samtidig:

     1/100 * 1/100 = 1 / 10.000

      Hvis du derimot har produksjonsdata pluss to sikkerhetskopier, og enheter har de samme egenskapene som i eksempelet over, så er sannsynligheten for at alle tre enhetene skal feile på samme tid:

       1/100 * 1/100 * 1/100 = 1 / 1.000.000

        Vi ser at risiko reduseres vesentlig ved å ha flere sikkerhetskopier av forretningskritiske data. Det betyr rett og slett at man har mindre sjanse for å miste data under en katastrofe.

         Lagre kopiene på to forskjellige typer medier

         Tilgangen til sikkerhetskopien må ikke være avhengig av et bestemt format. Har man for eksempel produksjonsdataene lagret på en fysiske harddisker, bør man lagre minst en annen kopi på en FTP server, tape, eller i en skytjeneste. Å lagre kopier av dataene på forskjellige lagringsenheter reduserer risikoen for farer som er typiske for en bestemt type enheter. Eksempelvis kan en maskinvarefeil ødelegge harddisker, men ikke en skyskonto. Nettverksforstyrrelsen kan medføre at man slutter å overføre sikkerhetskopieringsdata på nettet, men ikke kopiering til den lokale harddisken, og så videre.

          Ha en sikkerhetskopi lagret eksternt

          Det siste prinsippet i 3-2-1 regelen er alltid å oppbevare minst en sikkerhetskopi på et annet fysisk sted, dvs. ikke i samme bygning / brannsone som originalen. I dag er den mest praktiske eksterne lagringen en kommersiell sky. Hvis de originale og lokale kopiene skulle bli fysisk ødelagt ved tyveri, brann, herverk eller andre hendelser, vil alltid minst en kopi av dataene være tilgjengelig.

           3-2-1-backupstrategien stammer fra en tid der produksjonsdata ble lagret på lokale harddisker og den andre medietypen vanligvis var tape. Alternativet for ekstern lagring kunne være så enkelt som å sette tapene på baksetet i bilen og ta dem med hjem. (Jeg har vært der!) Med den tidens teknologi og sikkerhetskopiering var 3-2-1 omtrent det beste man kunne gjøre.

            3-2-1 Backup og Cloud Computing

            Etterhvert som skybaserte backup-selskaper utviklet seg, tilbød de 3-2-1 backup via skyen. Men, når forretningskritiske applikasjoner flyttes til skyen opphører kanskje også lokal sikkerhetskopiering av dataene.  Spørsmålet man da må stille er om det er riktig å godta sikkerhetskopi bare i skyen?  Da går man fra 3-2-1 til 3-1-1, fordi skybackupen er den eneste sikkerhetskopien man har. Hvis man ikke ønsker å ta lokal backup av skydata kan et alternativ for å opprettholde tilnærmet samme sikkerhetsnivå være å velge en 3-1-2 modell der sikkerhetskopier i skyen lagres på to geografisk adskilte lokasjoner.

            Legg igjen en kommentar

            Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *