ERP basert digital transformasjon

Begrepet ERP «Enterprise Resource Planning» ble innført av analysefirmaet Gartner i 1990 og får i dag et fornyet fokus ettersom det blir stadig lettere å få mer nøyaktige data slik at man effektivt kan ta stadig raskere og bedre beslutninger.

Trendene innen implementering av programvare er litt som politikk. En periode styrer et politisk parti, men etter en stund tar et annet parti over styringen. Med hvert skifte kommer det løfter om å løse problemene med den «gamle» tankegangen.

  ERP er et akronym som står for «Enterprise Resource Planning».  Tidligere hadde man ofte flere systemer for ulike oppgaver som regnskap, lager, innkjøp, CRM, salg og HR, og de ulike programmene fungerte ikke alltid sammen. Det gjør modulene i et moderne ERP-system.  Et ERP-system kan typisk ha et tosifret antall moduler designet for å automatisere integrasjonen mellom de ulike prosessene.  At de ulike forretningsprosessene samles i ett felles system der de sømløst kommuniserer og utveksler data med hverandre har sine opplagte fordeler, men det introduserer også ny risiko for «spredning» når problemer oppstår.

   Et dårlig rykte

   Det er ikke rart at ERP har et så dårlig rykte. Historien rundt de komplekse og ofte svært kostbare forretningssystemene er spekket med mislykkede implementeringer og episke feilinvesteringer. Jeg har tidligere mellom annet skrevet om Lidl som, etter å ha brukt syv år og 500 millioner Euro, stanset implementeringen av en ERP løsning fra SAP.

    Se også : Hvorfor feiler ERP implementeringer?

     Siden har mellom annet det kjente kosmetikkselskapet Revlon i februar 2019 kunngjort at deres implementering av SAP var en katastrofe og at selskapet ikke ville rekke å levere regnskap for 2018 innen fristen, etter å ha identifisert en vesentlig svakhet i den økonomiske rapporteringen. Aksjen falt umiddelbart – og har siden ikke vært på det nivået den var før annonseringen.

     Kilde: https://investors.revlon.com/stock-information/stock-quote-chart

     I Januar 2019 ble det også kjent at det tyske konditoriselskapet Haribo, best kjent for sitt godteri, hadde tapt 25% av sin omsetning, fordi man etter overgang til SAP S/4HANA ikke klarte å møte etterspørselen fra kundene i tide.

      Dette er bare toppen av isfjellet. Faktum er at også mange mindre ERP implementeringer sliter med å komme i mål, både på tid og budsjett. I jakten etter formelen for suksess med implementering av ERP, fortsetter ERP-leverandører og systemintegratorer å lete etter den perfekte implementeringsmetoden.

       Smidig ERP-implementering

       Diskusjonen om å la moderne, smidige metoder erstatte bruken av tradisjonelle «fossefall» må sees i denne sammenhengen. Store, dyre og mislykkede ERP-implementeringer er et problem som må løses. I jakten på å løse problemet, tror noen at de har funnet svaret: «smidig» implementering.

        I stedet for å bruke massevis av tid og penger på å implementere et stort, tverrfunksjonelt og integrert system, lover en smidig tilnærming en raskere løsning. Implementeringen blir billigere og alle vil bli fornøyd!

         Men, på mange måter bestrider smidige ERP-implementeringer det som tradisjonelt var formålet med ERP. Den ERP-baserte digitale transformasjoner er en mulighet til å integrere og standardisere forretningsdrift på tvers av en organisasjon. For ERP-leverandører og systemintegratorene er imidlertid smidig et strålende markedsføringsgrep, og selv om det kanskje ikke umiddelbart gir mening for et stort selskap som verdsetter effektivitet, skalerbarhet og en konsistent kundeopplevelse, finnes det tilfeller der en smidig tilnærming kan fungere bra.

          Vi ser en utvikling mot at ERP-systemet blir en «black-box» med prosesser som i stor grad er automatisert og fungerer som en plattform for utveksling av data med andre systemer. Dette krever at teknologien er adaptiv og kan dra nytte av teknologier, tjenester og løsninger som ikke vil være bygget inn i ERP-systemet, men berike ERP-plattformen fra utsiden. Da må fremtidens ERP-systemer være skybasert, både på grunn av behovet for bedre versjonshåndtering og for å håndtere de mange koblingene til omkringliggende tjenester.

           Konklusjon

           En overgang til skybasert ERP kan gi mulighet til å innføre en smidig tilnærming der ERP-plattformen oppdateres og utvikles igjennom små, hyppige leveranser. Men, for virksomheter med gamle ERP systemer på egne servere, og mange mer eller mindre dokumenterte tilpasninger, kan det være en utfordring å komme dit.

            Se også : Skybasert ERP, velge eller vente?

             Det hele begynner med å definere en digital strategi for organisasjonen, basert på dens mål og strategier. Man må også vurdere egen digital modenhet, hvilke tilpasninger som finnes i dagens løsning osv. I praksis kan man ende opp med at overgangen til skybasert ERP kanskje er det siste ERP prosjektet som benytter tradisjonelt «fossefall» til implementering. Det kan også bety slutten for store, kostbare ERP prosjekter som går fundamentalt galt.

              Legg igjen en kommentar

              Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *