Ny teknologi endrer gamle handelsbedrifter

Grensene mellom ulike shoppingkanaler viskes mer og mer ut ettersom vi beveger oss mot en sømløs omnikanalmodell.

Uansett størrelse, ser bedrifter alltid etter måter å øke produktivitet, effektivitet og ytelse.  Innføring av ny teknologi kan bidra til det, men hvordan man tar i bruk den nye teknologien er avgjørende for resultatet.

  NT + OO = OEO

  Du har kanskje sett formelen før:  New Technology + Old Organization = Old Expensive Organization.  Evnen til å endre seg er avgjørende for foretakets utvikling. Vinnerne innen omnikanal detaljhandel vet dette. De endrer måten de jobber på og bygger den organisasjonen som trengs for å levere på en digital strategi.

   De fleste handelsbedrifter anerkjenner i dag viktigheten av å kombinere det beste innen digital teknologi og fysiske butikker for å skape en sømløs kundeopplevelse på tvers av kanaler.  Det er en god grunn til dette.  De vet at de mest verdifulle kundene er de som er med dem i alle kanaler: butikk, mobil, sosiale medier og online.  Disse kundene handler mer enn kunder som kun handler i én kanal. Men, det er vanskelig å tilpasse en etablert organisasjon til optimal omnikanal detaljhandel.

    Mangel på digital kompetanse

    Vi så flere eksempler på dette da Internett og mobil begynte ta av. Handelsbedrifter som opplevde nettet mer som et forstyrrende element.  Man bygde ikke tilstrekkelig egen digital kompetanse. Slik var det selv om netthandel etterhvert tok en betydelig markedsandel.

     Da ledelsen innså feilen besluttet man å etablere digitale team internt, ofte med forventninger om dramatisk økt vekst innen digitale kanaler. Resultatet ble gjerne divergerende, ofte preget av mangelfull kommunikasjon og problemer med lagerstyring. Til tross for ressursbruken kunne virksomheten miste markedsandeler digitalt. 

      Detaljhandelens apokalypse

      Dette viser farene som handelsbedrifter står ovenfor ved ikke å gjøre de organisatoriske endringene som virkelig kreves for å støtte en omnikanal strategi.  Når etablerte selskap taper i konkurransen digitalt, overtas markedsandelen av aktører som er bedre i stand til å tilpasse seg digital detaljhandel. Dette er det paradigmeskiftet norsk detaljhandel nå går igjennom.

       Se også : I detaljhandel er endring det eneste konstante.

       Forbrukerens valg av shoppingkanal har blitt en viktig faktor.  I dag har forbrukerne en tendens til å velge den shoppingkanalen som gir den beste kundeopplevelsen og virksomheter må tilpasse seg dette.

        Bedre forsyningskjede

        Tradisjonelle butikker står overfor mange utfordringer.  Mer effektiv styring av forsyningskjeden er blant oppgavene som har høy prioritet når man skal møte de nye utfordringene. Fremtidens forsyningskjeder vil være datadrevet og fokusere på kunde, optimal drift og service. Forsyningskjeden vil ikke være en kjede i det hele tatt, men et nettverk designet for å møte en etterspørsel som kan oppstå  i alle kanaler i virksomheten.

         Se også : Neste generasjon forsyningskjede.

         I dag har forbrukeren flere valg enn noen gang om hva hun skal kjøpe og hvor hun skal kjøpe det. Valget av shoppingkanal har blitt like viktig som forbrukerens valg av produkter. Tradisjonell strategi innen detaljhandel har hovedsakelig vært å «selge» produkter til kundene.  Man har fokusert på produktkvalitet og pris. Handelsbedrifter må i fremtiden fokusere mer på forbrukerinteraksjoner og optimalisering av kundeopplevelsen. Pris og kvalitet vil fortsatt være viktig, men man må i tillegg også fokusere på forbrukerengasjement og endre egen organisasjon deretter. Det er krevende, men nødvendig.

         Legg igjen en kommentar

         Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *