Poka Yoke – Det handler om å unngå feil

Poka Yoke har blitt en standardiseringsteknikk som kan brukes i enhver produksjons- eller tjenestebransje. Ideen om først og fremst å forhindre feil er universelt anvendelig og har vist seg å være en ekte effektivitetsbooster.

Poka yoke er et Lean verktøy som refererer til feilsøking i en prosess.  En «poka» er en «utilsiktet feil» og «yokeru» er japansk for å «forhindre».  Systemet ble opprinnelig laget av Shigeo Shingo på 1960-tallet og implementert på Toyota som en del av Toyota Production System (TPS). Poka Yoke brukes til å forhindre og unngå feil under produksjonsprosessen.

  Poka-Yoke er blant de enkleste verktøyene å mestre, og veldig i tråd med Six Sigma’s grunnleggende mål og filosofi. Det handler om å skape handlinger for å eliminere feil eller mangler i aktiviteter og prosesser. For å utføre Poka Yoke så godt som mulig er det en god ide å jobbe i etapper, som six-sigma Define – Measure – Analyze – Improve – Control (DMAIC).

   Definere

   I denne fasen analyserer man prosessen og beskrives mulige årsaker til problemet.  Det kan være aktuelt å observere produksjonen, eller om feilen oppdages av sluttbruker, å se prosessen fra brukerens side.

    Måle

    Målefasen benyttes vanligvis ved komplekse problemer i produksjonsprosessen.  En test brukes til å se hvor ofte problemet oppstår.  En prosentandel beregnes deretter basert på resultatene.  Jo høyere prosentandel, jo viktigere er det å eliminere kilden til problemet. Det kan også være tilfeller av brukerfeil. I så fall kan det bli brukt en testgruppe som tester produktet over en viss periode.  Resultatet herfra bestemmer hvordan problemet skal håndteres og løses.

     Analysere

     Prosessen analyseres grundig, og årsaken til feilen blir sporet.  Bare når kilden til problemet er klart, kan søket etter en løsning begynne.

      Forbedre

      I denne fasen blir analyseresultatene brukt til å finne årsaken til at problemet oppstår.  Deretter utvikles og implementeres en løsning.  I mange tilfeller ser Poka Yoke-løsninger opplagt ut, men den har en betydelig positiv innvirkning, fordi den forhindrer at den samme feilen blir gjort i fremtiden.

       Kontrollere

       I det siste steget måles effekten av endringene.  Hvis det aktuelle Poka Yoke tiltaket fungerer bra, og sjansen for ytterligere feil er ubetydelig, avsluttes prosessen.

        Se også : Fasene i et DMAIC prosjekt.

         Eksempler på Poka Yoke

         Poka Yoke kan være så enkelt som en stålpinne på en armatur som hindrer feilmontering eller det kan være kompleks fuzzy logisk i et neuralt nettverk, men ofte er det enkle løsninger.  Her er noen eksempler på ulike typer Poka Yoke:

         • Sjekklister
         • Stavekontroll
         •  Selvstyrt nødbremsing system i biler
         • En mikrobølgeovn som bare kan slås på når døren er lukket, og stopper automatisk når døren åpnes.
         • «Dødmannsknapp» på tredemøller
         • SIM kort har et avskåret hjørne som hindrer at man kan sette kortet feil i telefonen
         • Det lille avløpshullet øverst i håndvasken som forhindrer oversvømmelse

         Poka Yoke er en mye brukt metode i Lean og Six Sigma prosjekter, for å sikre så lite feil i en produksjonsprosess som mulig og derigjennom eliminerer behovet for kvalitetskontroll etter prosessen.

         Legg igjen en kommentar

         Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *